12.5. J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä

Tänään on keskiviikko 29.5.2024, viikko 22

J.V. Snellmanin päivä, joka tunnetaan myös nimellä suomalaisuuden päivä, on Suomessa vietettävä juhlapäivä, joka osuu 12. toukokuuta. Tämä päivä on omistettu Johan Vilhelm Snellmanille, joka oli merkittävä suomalainen filosofi, valtiomies ja kirjailija. Hänen työnsä vaikutti merkittävästi suomalaisen kansallisen identiteetin ja kulttuurin kehitykseen. Päivää vietetään suomalaisuuden kunniaksi ja Snellmanin elämäntyön muistoksi.

J.V. Snellman (1806–1881)

  • Tausta: Johan Vilhelm Snellman syntyi Tukholmassa vuonna 1806, mutta perhe muutti Suomeen, kun hän oli lapsi. Snellmanista tuli yksi Suomen merkittävimmistä kansallisista vaikuttajista 1800-luvulla.
  • Filosofi ja kirjailija: Snellman oli hegeliläinen filosofi ja vaikutti merkittävästi suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kehitykseen kirjoitustensa ja opetustensa kautta.
  • Valtiomies: Snellman toimi Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin jäsenenä (nykyinen valtioneuvosto) ja vaikutti merkittävästi suomalaisen koulutusjärjestelmän ja talouselämän kehitykseen.
  • Kielen puolustaja: Snellmanin ansiosta suomen kieli sai virallisen aseman Ruotsin rinnalla, mikä oli merkittävä askel kohti suomalaista kansallista identiteettiä.

Suomalaisuuden päivä

  • Juhlapäivä: J.V. Snellmanin päivää vietetään vuosittain 12. toukokuuta, ja se on myös suomalaisuuden päivä. Tämä päivä korostaa suomalaisen kulttuurin ja identiteetin merkitystä ja juhlistaa suomalaisia perinteitä ja arvoja.
  • Liputus: Suomalaisuuden päivänä liputetaan Snellmanin ja suomalaisuuden kunniaksi. Tämä liputuspäivä on yksi monista kansallisista liputuspäivistä Suomessa.
  • Muistotilaisuudet ja tapahtumat: Päivän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten seminaareja, luentoja ja juhlatilaisuuksia, joissa käsitellään Snellmanin elämää ja vaikutusta sekä suomalaista kulttuuria ja identiteettiä.

Päivä on vakiintunut liputuspäivä.