10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä

Tänään on maanantai 17.6.2024, viikko 25

leksis Kiven päivä, joka tunnetaan myös nimellä suomalaisen kirjallisuuden päivä, on Suomessa vuosittain 10. lokakuuta vietettävä juhlapäivä. Tämä päivä on omistettu Aleksis Kivelle, joka on yksi Suomen kansalliskirjailijoista, sekä suomalaiselle kirjallisuudelle. Aleksis Kivi on merkittävä hahmo suomalaisessa kulttuurissa ja kirjallisuudessa, ja hänen työnsä on jättänyt pysyvän jäljen Suomen kirjalliseen maisemaan.

Aleksis Kivi (1834–1872)

  • Tausta: Aleksis Kivi, oikealta nimeltään Alexis Stenvall, syntyi Nurmijärvellä vuonna 1834. Hän kasvoi köyhissä oloissa, mutta pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon, missä hän opiskeli muun muassa kirjallisuutta ja teologiaa.
  • Merkittävimmät teokset: Kiven tunnetuin teos on romaani ”Seitsemän veljestä”, joka julkaistiin vuonna 1870. Tämä teos on ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu merkittävä romaani ja se on suomalaisen kirjallisuuden kulmakivi. Kiven muita tunnettuja teoksia ovat näytelmät ”Nummisuutarit” ja ”Kullervo”.
  • Kirjallinen tyyli: Aleksis Kiven tyyli on rikas ja monipuolinen. Hän yhdisti realismia, romantismia ja kansanomaista kerrontaa. Kivi onnistui kuvaamaan suomalaista elämänmenoa, ihmisten arkea ja luontoa tavalla, joka koskettaa ja puhuttelee edelleen.

Suomalaisen kirjallisuuden päivä

  • Juhlapäivä: Aleksis Kiven päivää vietetään vuosittain 10. lokakuuta, joka on Kiven syntymäpäivä. Päivä on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä, jolloin juhlistetaan Suomen kirjallista perintöä ja sen merkitystä kansalliselle identiteetille.
  • Liputus: Aleksis Kiven päivä on virallinen liputuspäivä Suomessa. Suomen lippu nostetaan salkoon kunnioittamaan Kiveä ja suomalaisen kirjallisuuden arvoa.
  • Tapahtumat ja juhlat: Päivän aikana järjestetään monia kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia, kuten kirjallisuusiltoja, lukutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä. Kouluissa ja kirjastoissa voidaan järjestää erityisohjelmaa, jossa tutustutaan Kiven teoksiin ja suomalaiseen kirjallisuuteen laajemmin.

Aleksis Kiven perintö

  • Vaikutus kirjallisuuteen: Aleksis Kiven työ on jättänyt syvän jäljen suomalaiseen kirjallisuuteen. Hänen teoksensa, erityisesti ”Seitsemän veljestä”, ovat inspiroineet monia sukupolvia kirjailijoita ja lukijoita. Kiven kirjallinen perintö on osa suomalaista kulttuurista identiteettiä ja kansallista tarinaa.
  • Kansallinen merkitys: Kiven teokset kuvastavat suomalaisen kansan luonnetta, arvoja ja elämänpiiriä. Hänen kykynsä kuvata ihmisten tunteita ja kokemuksia tekee hänen kirjallisuudestaan ajattoman ja universaalin.

Päivän merkitys nykypäivänä

Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, on tärkeä juhla, joka korostaa kirjallisuuden merkitystä suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Se muistuttaa kirjallisuuden voimaa ja sen kykyä yhdistää ihmisiä, välittää tunteita ja kertoa tarinoita, jotka ovat osa yhteistä kulttuuriperintöä.

Päivä on vakiintunut liputuspäivä.