4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Tänään on perjantai 12.7.2024, viikko 28

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on Suomessa vuosittain 4. kesäkuuta vietettävä juhlapäivä, joka on omistettu Suomen puolustusvoimille ja maanpuolustukselle. Päivän tarkoituksena on kunnioittaa Suomen puolustusvoimia ja niiden palveluksessa olevia sekä muistuttaa maanpuolustuksen merkityksestä. Tämä päivä on samalla myös marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin, Suomen marsalkan ja presidentin, syntymäpäivä.

Tausta ja historia

  • Ensimmäinen lippujuhlan päivä: Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919, jolloin se tunnettiin alun perin nimellä Puolustusvoimain päivä. Päivän vietto ajoitettiin juhlistamaan Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäistä paraatia.
  • Mannerheimin syntymäpäivä: Vuodesta 1942 lähtien Puolustusvoimain lippujuhlan päivää on vietetty 4. kesäkuuta, jolloin juhlistetaan myös marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää. Mannerheimilla oli merkittävä rooli Suomen itsenäistymisessä ja puolustusvoimien kehittämisessä, ja hänen syntymäpäivänsä valinta korostaa hänen merkitystään Suomen historiassa.

Päivän vietto

  • Paraatit ja juhlatilaisuudet: Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlitaan monin eri tavoin eri puolilla Suomea. Päivän kohokohta on perinteinen sotilasparaati, joka järjestetään vuosittain eri kaupungissa. Paraatiin osallistuvat puolustusvoimien eri joukot, ja siihen kuuluu marssiesityksiä, kalustonäytöksiä ja lentonäytöksiä.
  • Kunniamerkit ja palkinnot: Päivän aikana jaetaan myös useita kunniamerkkejä ja palkintoja puolustusvoimien henkilöstölle. Nämä tunnustukset myönnetään erityisistä ansioista ja saavutuksista maanpuolustuksen hyväksi.
  • Kansalaisjuhlat: Monilla paikkakunnilla järjestetään myös kansalaisjuhlia ja muita tilaisuuksia, joissa yleisöllä on mahdollisuus tutustua puolustusvoimien toimintaan ja kalustoon. Nämä tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden tavata sotilaita ja saada tietoa maanpuolustuksesta.

Mannerheimin perintö

  • Carl Gustaf Emil Mannerheim: Mannerheim oli yksi Suomen historian merkittävimmistä henkilöistä, joka toimi Suomen marsalkkana, presidenttinä ja monissa muissa merkittävissä tehtävissä. Hänen johtajuutensa ja panoksensa olivat ratkaisevia Suomen itsenäisyyden ja vapauden turvaamisessa.
  • Historiallinen merkitys: Mannerheimin perintö elää vahvana suomalaisessa yhteiskunnassa, ja hänen saavutuksiaan ja arvojaan kunnioitetaan erityisesti Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä.

Nykyinen merkitys

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on tärkeä juhlapäivä, joka korostaa Suomen puolustusvoimien merkitystä kansallisen turvallisuuden ja itsenäisyyden turvaajana. Se on myös tilaisuus kiittää ja kunnioittaa kaikkia niitä, jotka palvelevat maanpuolustuksen tehtävissä. Päivän vietto vahvistaa kansallista yhtenäisyyttä ja muistuttaa suomalaisia maanpuolustuksen tärkeydestä.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on samalla kunnianosoitus Suomen historialle ja sen puolustajille sekä juhla, joka yhdistää kansan ja puolustusvoimat yhteisen asian, maan itsenäisyyden ja turvallisuuden, ympärille.

Päivä on virallinen liputuspäivä.