3.2. Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä | suositeltu liputus

Tänään on maanantai 17.6.2024, viikko 25

Alvar Aalto (1898–1976)

Alvar Aalto on yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti hänen modernistisista rakennuksistaan ja kalusteistaan, jotka yhdistävät funktionalismin ja humanismin.

Merkittävimmät teokset:

  • Villa Mairea: Tämä asuinrakennus on yksi Aallon tunnetuimmista töistä, ja se edustaa hänen taitoaan yhdistää moderni arkkitehtuuri luonnonläheisiin elementteihin.
  • Finlandia-talo: Helsingin keskustassa sijaitseva konserttitalo ja kongressikeskus, joka on yksi Aallon tunnetuimmista julkisista rakennuksista.
  • Paimion parantola: Tuberkuloosiparantola, joka suunniteltiin terveyttä edistävänä ympäristönä ja on erinomainen esimerkki Aallon humanistisesta lähestymistavasta arkkitehtuuriin.

Aino Aalto (1894–1949)

Aino Aalto oli myös merkittävä arkkitehti ja muotoilija. Hän teki tiivistä yhteistyötä Alvar Aallon kanssa ja oli avainhenkilö monien heidän yhteisten projektien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Merkittävimmät teokset:

  • Aalto-maljakko: Tunnetaan myös nimellä Savoy-maljakko, tämä ikoninen lasiesine suunniteltiin yhdessä Alvar Aallon kanssa ja se on edelleen suosittu design-klassikko.
  • Artek: Aino oli mukana perustamassa Artek-huonekaluyritystä vuonna 1935, ja hän oli keskeisessä roolissa yrityksen muotoilufilosofian ja tuotteiden kehittämisessä.

Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä

Tämä päivä juhlistaa paitsi Aallon pariskunnan merkittävää vaikutusta myös yleisemmin suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun perintöä. Suomessa on rikas arkkitehtuuri- ja muotoiluhistoria, ja monet suomalaiset arkkitehdit ja muotoilijat ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta.

Juhlapäivän vietto

Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivänä järjestetään erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja seminaareja ympäri Suomea. Monet arkkitehtuuria ja muotoilua käsittelevät museot ja instituutiot, kuten Alvar Aalto -säätiö ja Designmuseo, järjestävät erityisohjelmaa päivän kunniaksi. Liputus on myös osa juhlapäivän perinteitä.

Tämä päivä tarjoaa mahdollisuuden muistuttaa ja kunnioittaa Alvar ja Aino Aallon sekä muiden merkittävien suomalaisten arkkitehtien ja muotoilijoiden panosta ja vaikutusta kansainvälisellä tasolla.