6.7. Eino Leinon päivä

Tänään on lauantai 13.4.2024, viikko 15

Eino Leinon päivää vietetään runoilija Eino Leinon syntymäpäivänä 6. heinäkuuta. Se on ollut vuodesta 1992 vakiintunut liputuspäivä, jota vietetään runon ja suven päivänä.

Aloite runon ja suven päivästä on peräisin Veikko Sinisalolta. Hän ehdotti sitä vuonna 1991 kulttuuriministerille Tytti Isohookana-Asunmaalle. Ministeri innostui asiasta ja 6.7.1992 hän julisti Sana ja sävel -tapahtumassa Kajaanissa Eino Leinon syntymäpäivän runon ja suven päiväksi. Kalenteriin päivä pääsi vuonna 1998, kun sitä ehdotti kokkolalainen kirjallisuuden harrastaja Elvi Löhönen.

Eino Leino (1878-1926) oli suomalainen kirjailija ja runoilija, joka tunnetaan erityisesti lyyrisistä ja tunnelmallisista runoistaan. Hänen tuotantonsa on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen kulttuuriin ja kirjallisuuteen. Leino oli mukana Suomen kansallisen heräämisen liikkeessä, ja hänen tuotantonsa on täynnä kansallisromanttisia teemoja. Hänen runonsa käsittelevät usein suomalaista luontoa, kulttuuria ja historiaa.

Leino oli myös tuottelias kirjailija, ja hänen tuotantoonsa kuuluu muun muassa runoja, romaaneja, näytelmiä, esseitä ja lehtipakinoita. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa runokokoelmat Helkavirsiä (1905) ja Päivän laulu (1918), romaani Pohjantähden alla (1910) ja näytelmä Lemminkäinen (1919).

Päivä on vakiintunut liputuspäivä.